SELYN tillverkar fantastiska leksaker av handvävda tyger

Selyn i Sri Lanka bildades 1991 av Sandra Wanduragala och 15 andra kvinnor. Kvinnor som arbetade med produktion av handvävda tyger hade svårt att få betalt för sitt arbete. Marknaden höll på att slås ut eftersom importen av maskinellt framställda produkter ökade.

Nu har Selyn över 500 anställda, både kvinnor och män, som producerar fantastiska leksaker av de handvävda tygerna. Selyn är framför allt ett kvinnligt företag och har stärkt kvinnor på landsbygden i mer än 30 år.

Selyn är Sri Lankas enda Fair Trade-företag för handvävda tyger och är dessutom ett av landets största sociala företag. Selyns produkter når över 40 länder globalt men säljs även i deras egna butiker på Sri Lanka.

Selyn är medlem i WFTO och deras produkter är märkta med WFTO:s Fair Trade-märkning. Selyn ger alla sina anställda en rättvis betalning. De betalar levnadslön utan diskriminering. Det betyder också att de är transparenta och demokratiska. Selyn tar ett miljömässigt ansvar genom att följa eko-certifierade restriktioner i produktionen.  Att främja jämställdhet är en viktig del i Selyns verksamhet. De har skapat hälsocenter och daghemsanläggningar för att uppmuntra och underlätta för yngre kvinnor att arbeta.

Kapacitetsutveckling är också en viktig del. De som arbetar för Selyn erbjuds utbildning i färg, design, produktivitet, ledarskap och entreprenörskap. Detta resulterar i att främst kvinnor på landsbygden kan ta kontroll över sina liv och få möjlighet att förbättra sin levnadsstandard. Utbildningsprogrammen är utformade för att kvinnorna ska kunna skapa och driva sina egna företag. Det bidrar även till utvecklingen i lokalsamhället. Totalt har Selyn etablerat över 16 verkstäder på landsbygden i de nordvästra, östra och södra provinserna på Sri Lanka.

Soma bor i byn Mananpitiya i utkanten av Polonnaruwa i Sri Lankas norra centrala provins. Hon har stor kunskap i att väva produkter av vass. Soma blev tidigt änka och ensam med åtta barn.

Genom mötet med Selyn på en nationell hantverksutställning förändrades Somas liv. Hon driver nu ett litet hantverkscenter som bland annat säljer hantverk i Somas egen design. De säljer också korgar, mattor och plånböcker som tillverkats av de äldre kvinnorna i hennes by. Förutom arbetet med de egendesignade produkterna fortsätter Soma samarbetet med Selyn och produktion av deras produkter.

Importör: APS Sweden