Medlemskategorier

Fair Trade Återförsäljarna har fem olika medlemskategorier. Klicka in dig på respektive kategori för att läsa mer om dem och vilka kriterier som krävs för de olika kategorierna.

Fair Trade Shop

Fair Trade Shop är en profilbutik som följer ett framtaget enhetligt koncept gällande bl. a. inredning och grafisk profil. Det kan vara en egen butik eller avgränsad del av en butik med egen ekonomisk redovisning. En Fair Trade Shop ska ha minst 85 % rättvist handlade varor.

Världsbutik

Världsbutiken är vår första och största medlemskategori. Världsbutikerna bedriver den klassiska formen av rättvis handel. För att få kalla sig världsbutik måste man ha minst 80 % Fair Trade varor samt bedriva informationsarbete kring Fair Trade. I dagsläget finns det totalt 27 världsbutiker.

Fair Trade Café

Fair Trade Café är ett café som i största möjliga mån serverar Fair Trade-fika och bakar med Fair Trade-ingredienser så långt som det är möjligt. Det serveras uteslutande Fair Trade kaffe och te. Fair Trade Café har även försäljning av Fair Trade-varor som kaffebönor och presentförpackningar med kaffe, te eller choklad.
Café Prostgården i Skövde.

Café REKOmmenderas är Fair Trade-caféer i form av sociala företag. Det skapar möjligheter till jobb för människor med arbetshinder. Bra för producenter i Syd och människor utan arbete i Sverige. Du hittar ditt Café REKOmmenderas i Falun, Uppsala, Luleå, Umeå, Växjö och Östersund. Läs mer Café REKOmmenderas hemsida.

Fair Trade i…

Inom kategorin ”Fair Trade i” ryms flera olika aktörer. Det kan bl. a. handla om en bod eller en del av en kyrka, församlingshem, arbetsplats och liknande där man säljer Fair Trade-varor.

Fair Trade Mix

Medlemskategorin ”Fair Trade Mix” handlar om butiker som har minst 30% Fair Trade-varor bland sitt övriga sortiment. Det ska vara lätt att se vilka varor i butiken som är Fair Trade.