The House by the Sea – ”Huset ved Havet” gör konst av återvunnen metall

The House by the Sea – ”Huset ved Havet” är ett danskt Fair Trade företag med 15 års erfarenhet av handel med Zimbabwe. De arbetar med design, utbildning och produktion enligt priniciperna för Fair Trade. Huset ved Havet handlar med kvalitetsprodukter för den skandinaviska marknaden. Produkterna är gjorda av återvunnen metall.

Huset ved Havet samarbetar med oberoende verkstäder i industriområden runt huvudstaden Harare. De samarbetar med drygt 70 svetsare.

Återvunna metallrester blir riktiga konstverk. Att förvandla gamla metallrester till rolig nutidskonst är ett kreativt sätt att värna om miljön. Det är ett exempel på recycling som kräver skicklighet samt fantasi och tålamod. Största delen är handgjort och inget av konstverken är det andra likt. Metal-Upcycling, som svetsarna själva kallar det, är en viktig inkomstkälla bland hantverkare i Zimbabwe.

Social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet är grundläggande för hela produktionen. Arbetsvillkoren baseras på principerna för Fair Trade. Det betyder bland annat att hantverkarna får en rimlig lön och att inget barnarbete, ingen diskriminering eller korruption får förekomma. För att få fram kvalitetsprodukter genomförs design- och produktionsworkshops. De arbetar också med projekt inom organisatorisk kapacitetsuppbyggnad, nätverkande, försäljning och Fair Trade. Arbetsförhållandena är över den lokala standarden.

Beaton, Zacks, Abouti, Last, Mischek, Chafudza, Oneday, Spenser är några av de svetsare som samarbetar med Huset ved Havet. De är utbildade mekaniker eller utbildade inom industrin men det är svårt att hitta jobb. Därför har de tagit saken i egna händer och lärt sig att finsvetsa. De återvinner järn och metall. Eftersom de hittar råmaterialet från spill på fabrikerna hjälper de till att städa upp där. Deras produkter är fantasifulla. Det ska inte bara se ut som en anka eller ett vildsvin, utan det ska också ha den attityd som vi människor fäster vid djuren – de fräcka, de blyga, de nyfikna. Det är dom bra på!

Huset ved Havet är godkänd som Fair Trade-företag genom Fair Trade Danmark.
De har varit medlemmar i Fair Trade Danmark sedan 2007.

Produkterna kan köpas direkt från Huset ved Havet.
De importeras också av Hammershus Fair Trade, Danmark