World Fair Trade Day

Nu på lördag är det World Fair Trade Day som är den internationella dagen för rättvis handel. Producenter, importörer, återförsäljare och konsumenter samlas över hela världen för att uppmärksamma vikten av en mer rättvis världshandel.

Det globala temat från World Fair Trade Organization (WFTO), som grundat dagen, är ”Be an agent for change”. I Sverige går kampanjen under namnet ”Gör skillnad som konsument” som Organisationen Fair Trade Återförsäljarna, som är medlemmar i WFTO, driver. Den syftar till att uppmärksamma konsumenter på att vara ”agents for change” – genom att handla Fair Trade.

Kampanjen utgår från de 10 principerna för Fair Trade som alla medlemmar i WFTO följer. Den pågår under en veckas tid genom att den nationella organisationen, Världsbutiker och Fair Trade Shops byter header på Facebook varje dag fram till World Fair Trade Day. Privatpersoner är också välkomna att visa sitt stöd genom att haka på kampanjen.

Dag 1, (måndag 4 maj): Stöd marginaliserade producenter

Dag 2, (tisdag 5 maj): Bidra till en jämställd värld

Dag 3, (onsdag 6 maj): Stöd barnens rätt att gå i skolan

Dag 4, (torsdag 7 maj): Öka transparensen i handelskedjan

Dag 5, (fredag 8 maj): Bidra till en ökad miljöhänsyn

Dag 6, (lördag 9 maj): World Fair Trade Day – tillsammans gör vi skillnad.

 

Vi hoppas att World Fair Trade Day får stor uppmärksamhet och att detta leder till en ökad kännedom av Fair Trade för konsumenter, politiker och organisationer runt om i världen. Tillsammans gör vi skillnad.

Följ den globala kampanjen under haschtag #WFTD2015 på twitter och sociala medier. Följ den nationella kampanjen på facebook här: https://www.facebook.com/fairtradeorg

Vid frågor kontakta oss på: info(at)fairtradeorg.se