Månadens medlem – Världsbutiken i Helsingborg

Världsbutiken i Helsingborg startade 1997 och firar nästa år 20-års jubileum. Vi intervjuade Kerstin Hjerpe som arbetar som volontär i butiken samt är ledamot i styrelsen. 

Butiken grundades av eldsjälar i St:a Maria kyrkan i en mindre skala. Nu är det den ideella föreningen för global rättvisa som står bakom Världsbutiken i Helsingborg. Det är en religiöst och politiskt obunden organisation med hundratalet medlemmar. Syftet är dels att bidra till en bättre fördelning av världens resurser genom att sälja rättvist inhandlade varor, dels genom att arbeta med opinionsbildning. Idag finns butiken på Bruksgatan 29, ett kvarter bort från Centralstationen i Helsingborg.

dsc01966-2

Förutom att vara medlem i Organisationen Fair Trade Återförsäljarna är de medlemmar i ett Nätverk i Helsingborg för Rättvisa och Solidaritet och samarbetar med Studieförbundet Sensus när de t ex har informationsträffar.

Idag arbetar 20-tal volontärer tillsammans med en deltidsanställd i butiken. Världsbutiken har öppet alla vardagar i veckan 10-18 samt lördagar 10-14. Volontärerna är uppdelade i olika lag och i butiken ansvarar ett butikslag för inköp, skyltning, försäljning m.m. I föreningen ansvarar ett opinionslag för den utåtriktade verksamheten, såsom föredrag, medlemsrekrytering och övrig opinionsbildning och administrationslaget ger underlag för styrelsens ekonomihantering samt svarar för administrationen.

Kerstin Hjerpe började arbeta i Världsbutiken för ungefär sex år sedan genom en bekant som arbetade i butiken. Kerstin hade gått i pension och kände att hon ville göra något värdefullt av sin tid. – Det har jag inte ångrat en enda sekund, säger Kerstin glatt. Dels har man ett socialt sammanhang och kan samtidigt känna att man gör nytta när man jobbar i butiken. Man gör något för någon annan, och det är väldigt viktigt, anser Kerstin Hjerpe. Under de sex åren har Kerstin blivit mer och mer engagerad och har hand om bland annat schemaläggning. Sedan tre år är hon även med som ledamot i styrelsen. Hon har även gått ambassadörsutbildningen och informerar kunder under butikens egna arrangerade AfterWork. Fem till tio personer bjuds då in till Världsbutiken och Kerstin och hennes kollegor berättar om Fair Trade, butikens sortiment och bjuder på smakprovning.

Butiken försöker även vara med när det händer något i staden, t ex bondens marknad och julmarknader. I mån av tid och personal har Världsbutiken även varit med på matmarknaden i Oxhallen på lördagar och besöker gärna arbetsplatser för att berätta om butikens sortiment och Fair Trade.

Inne i butiken kommer det ofta nyheter bland sortimentet. – Många kunder som kommer in hit första gången blir väldigt imponerade, berättar Kerstin Hjerpe, men det är lite synd att butiken ligger lite för långt bort på gatan, även om gatan ligger centralt i Helsingborg, säger Kerstin samtidigt. Det finns fler butiker på gatan som stängt igen men det börjar fyllas på med nya butiker som etablerar sig. Det finns planer på att utveckla gatan och det tycker Kerstin är spännande och säkerligen till fördel för Världsbutiken.

En återkommande utmaning är att få invånarna medvetna om Världsbutiken och att Helsingborg är en Fairtrade City sedan 2013. Kerstin Hjerpe tror ändå att folk blir mer och mer medvetna om Fair Trade. – Jag vill vara positiv för framtiden av Fair Trade. Vi måste jobba med att berätta att det inte handlar om bistånd utan det här är en affärsidé, säger Kerstin bestämt och trycker på att det är viktigt med kunskap om varifrån varorna kommer.

Kerstin rekommenderar andra butiker och caféer att anordna AfterWork och att ta sig utanför lokalen. Under Fairtrade Challenge-dagen går Kerstin och hennes kollegor utanför butiken och bjuder på tilltugg för att få kontakt med människor som passerar och berätta vad butiken innehåller.Man kan också trycka egna broschyrer och lägga ut de på hotell eller där det kan tänkas finnas potentiella kunder.

Världsbutiken i Helsingborg köper in produkter från Sackeus, North and South Fair Trade, The House of Fair Trade och även från La MaisonAfrique. Kerstin Hjerpe passar på att avslöja att hennes favorit Fair Trade-varor är kaffet från Organico och African Pride-teet, som också uppskattas av Kerstins familjemedlemmar.

 

Intervju med Kerstin Hjerpe, 2016-10-04 av Renata Osmanovic

Text: Angelica Lindblad

Foto: Världsbutiken i Helsingborg