Världsbutiken Laponia i Jokkmokk 2005-2015

 

I Norrbottens län vid foten av nationalparken Sarek i landskapet Lappland ligger Jokkmokk med sina 2700 invånare. Där hittar man Världsbutiken Laponia som håller till i Jokkmokks församlingshem och håller öppet två dagar i veckan, tisdagar och torsdagar mellan 16.00 – 18.00. Det lilla rummet som öppnas upp är bara ca 3 kvadrat, men det finns en utställningsmonter strax utanför och oftast dukas ett bord upp i anslutning till detta, i entrén.

[Bild: Här inne ligger Världsbutiken Laponia.]

När det är något speciellt som händer, som t ex nyligen när Bosse Blideman kom hit och berättade om sociala företag inom konceptet Café REKOmmenderas, då öppnar vi butiken och visar de rättvist handlade varorna från bland annat Afrika, Asien och Latinamerika. Senaste öppetdagen sålde vi riktigt mycket, berättar Åsa. Anna-Carin Hansson och Waltraud Thiesen är två av de mest aktiva i butiken och viktiga kuggar i verksamheten.

Föreningen har ca 90 betalande medlemmar och de håller öppna arbetsmöten både för medlemmar och intresserade en gång i månaden. Då gör de beställningar, skyltar om i glasskåpet och planerar kommande aktiviteter. Det händer också att internationella gäster som arbetar/studerar tillfälligt i Jokkmokk ibland vill vara med på dessa möten.

– Ibland rekryterar vi nya medlemmar på detta sätt, just för att vi har öppna möten och att vi ställer ut trottoarprataren på gatan utanför så att det syns att vi är på plats, säger Åsa Nilsson som bor bara några meter från butiken.

I tätorten Vuollerim, ca 40 km sydöst om Jokkmokk, har butiken en liten filial som har öppet när det är familjegudstjänster eller liknande och där är Kicki Nilsson behjälplig.

– Vår styrka är att vi med prestigelöshet och mycket glädje, med en mångfald av olika personligheter, kan göra det vi orkar och att vi hjälps vi åt med det var och en förmår.

[Bilden till vänster: Annica Holmbom och Åsa Olsson. Bilden till höger: Waltraut Thiesen, Annica Holmbom, Åsa Olsson och Kicki Nilsson.]

Under årsmötet nyligen kom flera nya personer som vi hoppas kunna rekrytera som medlemmar. Ambitionen är att vi ska få till ett ännu större engagemang eftersom vi ser ett ökat intresse för de rättvisa handelsfrågorna.

Annica Holmbom är föreningens ordförande och ordnade så att fyra av de aktiva under våren har blivit informatörer för Fair Trade Grund-kursen. Hon ordnade också så att Laponia sponsrades med en dator till butiken vilket gör att de kan visa upp producenterna direkt på webben för kunderna. Och kyrkan sponsrar oss med internet, berättar Åsa.

Under World Fair Trade Day i år hade många av de aktiva förhinder men Ann-Marie Smeds, en av de nyligen tillkomna aktiva, genomförde en liten kampanj och hade goda samtal i både ICA och Konsum, som plockat fram och synliggjorde Fairtrade-märkta varor just denna dag.  Och detta gav många trevliga diskussioner om rättvisefrågor och tips till kunder att också besöka Världsbutiken. Ann-Marie har också tagit del av materialen om Fairtrade för skolbarnen som hon arbetar med till vardags.

I sommar kommer Världsbutiken Laponia att leverera och sälja varor till butiken på Arctic Camp Jokkmokk.

I september firas 10-års jubileum för föreningen och Världsbutiken Laponia vilket ska firas stort.

Ett framtida mål för föreningen är att arbeta för att Jokkmokk blir diplomerad Fairtrade City.

 

Catja Kaloudis

2015-05-26

Comments are closed.