• Månadens medlem – Världsbutiken Amos i Arboga

  Det är 37 år sedan allt började i Arboga och än idag lyser engagemanget för rättvis handel igenom bland medlemmarna i föreningen Världsbutiken Amos.

  – Idag har vi flera olika varor i vår butik som är olika populära, säger Wivi Blomqvist, ordförande i föreningen Världsbutiken Amos.

  Världsbutiken Amos bildades som förening den 8 april 1979, då under namnet U-landsboden Amos. Namnet Amos är lånat från profeten med samma namn som nämns i Gamla Testamentet i Bibeln, som ”rättvisans profet” eftersom han krävde solidaritet från de rika och rättvisa för de fattiga.

  Idag är Världsbutiken Amos en förening med omkring 80 medlemmar som tillsammans driver butiken på Kapellgatan 8, där alla medlemmar hjälper till i den mån de själva kan och vill.

  – Det är lite blandat vilka som står när i butiken. Vissa kan på helgerna och andra på vardagar, säger Wivi Blomqvist.

  Föreningen Världsbutiken Amos är den äldsta medlemmen i Organisationen Fair T
  rade Återförsäljarna, som fortfarande är aktiv som förening och butik. Den enda butik som bildades tidigare var Alternativ Handel i Göteborg, som startade 1969 men som tvingades lägga ner.

  Utmaningar och framtid

  En återkommande utmaning för Världsbutiken Amos är ekonomin,vilket gör att man ibland måste hitta nya platser att sälja på och se över prissättningen av alla varor i butiken.

  – Men annars löser sig det mesta, menar Wivi Blomqvist.

   

  Vilken är din favorit Fair Trade-vara?

  – Jag gillar hantverk av olika sorter, säger Wivi Blomqvist.

  Text och foto: Tone Westerlund