• Fair Trade Shop Linköping

  ..är en trevlig butik belägen på Storgatan alldeles invid domkyrkan.

  Butiken har inte legat här hela tiden utan bara de senaste sex åren. Innan dess låg den vid Hospitalstorget men fick flytta när hyresvärden sa upp avtalet med alla hyresgäster.

  Butikerna i Norrköping och Linköping ligger med bara 5 mil emellan och ett visst samarbete har alltid funnits. Värdet av det märktes inte minst då Linköpingsbutiken gav ekonomiskt bistånd till Norrköpingsbutiken vid eldsvådan.

  I samband med övergången från Världsbutik till Fair Trade Shop fick samarbetet en ny dimension då vi hade otaliga möten tillsamman med Gunilla på Green & Grejerna. Detta samarbete ledde så småningom fram till de årliga Fair Trade Shop-möten hålls.

  Att dela samma stad med IM, som i princip har samma sortiment, kanske gynnar Fair Trade men inte butiken. Omsättningen på Fair Trade-varor är ännu inte tillräckligt stor för detta.

  Butiken har ingen anställd och ansvaret för inköpen fördelas därför på personer i styrelsen. Bemanningen delas på ett knappt tiotal personer. Även här är strävan att alltid vara två volontärer i butiken.

  Det årligt förekommande Bondens marknad är ett välkommet inslag då betydligt flera även hittar in i butiken och handlar.

  Stadsmissionen tillsammans med andra sociala föreningar gör det inte lätt att få tillskott på engagerade volontärer. Det finns mycket som drar…

  Detta begränsar butikens önskan om att kunna ha längre öppettider.

  Även Linköping har en Facebook-sida med ett stort antal följare. Det fungerar både som kontaktmöjlighet och reklampelare.

  Trots närheten mellan städerna och liknande kundkrets skiljer försäljningen i Linköping mot den i Norrköping så en tanke som föddes var att kanske kunna hjälpa varandra bli av med hyllvärmare.

   

  Text & Bild: Anders Wikström, volontär i Fair Trade Shop Norrköping och styrelseledamot i Fair Trade Återförsäljarna