• Månadens medlem – Butik LenaMaria i Jönköping

  Reportage | 2016-11-17 | Märta Jacobson

  En kall och regnig novembereftermiddag går jag på Jönköpings gator mot Butik LenaMaria. Så fort jag öppnar dörren och kliver in i butiken glömmer jag kylan och regnet som nyss omringade mig när en härlig blandning av adventsstjärnor, ljusstakar och Fair Trade-varor möter mig. Butik LenaMaria är en av våra nyaste medlemmar och tillhör vår medlemskategori Fair Trade Mix.

  LenaMaria är en mångsysslare; sångerska, konstnär, föreläsare, författare och butiksinnehavare. Under 2016 firar hon 25 år som artist och under denna tid har Lena Maria inte bara gjort oräkneliga konserter i Sverige men också turnerat runt i Asien, bland annat i Japan. Efter att ha bott Stockholm under en längre period bestämde LenaMaria sig för några år sedan att flytta närmare sina hemtrakter och hamnade då i Jönköping.

  Då LenaMaria var i behov av ett kontor började hon leta efter en passande lokal. Under några år delade hon olika lokaler med andra och flyttade därmed runt en hel del, men när hon hittade den lokal som vi nu sitter i såg LenaMaria en möjlighet att kombinera ett kontor med drömmen om att öppna en butik.

  Jag blir så klart nyfiken på hur det kommer sig att Lena Maria har valt att ha en blandning av svensk hemslöjd och hantverk tillsammans med Fair Trade-varor?

  –  Intresset för hemslöjd ligger i släkten. Min morfars far tog de första spinnmaskinerna från Tyskland till Forsa i Hälsingland och skickade senare sin son, min morfar, till Dalsjöfors för att starta linnespinneriet där. Min mor har vävt och handarbetat mycket och det är även ett stort intresse för mig. I Jönköping finns ingen hemslöjdsaffär så därför tyckte jag det passade att satsa på det. Under ett besök på Formex-mässan såg jag snygga sjalar i en monter och de var Fair Trade. Tanken blev då att jag i min butik ville bevara den svenska traditionen med hemslöjd samtidigt som jag stöttar marginaliserade producenter i fattigare länder att bevara sina hantverkstraditioner.

  Resultatet har blivit butik LenaMaria. Butiken ligger i centrala Jönköping och har öppet onsdag till lördag. Lena Maria berättar att hon tidigare inte hade öppet så mycket men att hon märkt en skillnad när hon nu har öppet fyra dagar i rad. Utöver den fysiska butiken har Lena Maria även en webbshop. Som för många butiker kan det vara svårt att få kunder in i butiken, men Lena Maria har kommit på ett koncept som funkar.

  – Jag ställde mig frågan: Hur kan jag locka folk till butiken? Och då föddes idén att ha temakvällar och ordna happenings i butiken. De brukar vara populära och på senare tid har jag även börjat ta emot pensionärsgrupper då jag själv föreläser och sen bjuder på hembakat fika. Efteråt får alla möjlighet att handla i butiken till rabatterat pris.

  Det var på en temakväll som jag själv besökte butiken för första gången tidigare i höstas. Nicholas från North and South var där och berättade om sina produkter. Det var helt fullsatt i butiken, det är sådana kvällar som ger energi till engagemang inom Fair Trade-rörelsen och som jag lägger till som en höjdpunkt i mitt ideella arbete. Jag frågar Lena Maria om hon har någon sån där positiv händelse och får höra om något jag aldrig hört talas om förut: hattlunch.

  –  I Jönköping har det i många år arrangerats en hattlunch då cirka 200 kvinnor kommer till ett hotell i stan iklädda i hatt för att avnjuta en god lunch och lyssna på underhållning. Jag var några år sedan med och uppträdde under en av dessa luncher. När kvinnan som anordnat hattluncherna i 15 år skulle sluta bad jag snällt om att få ta över, och det fick jag. I två år har jag nu arrangerat hattlunch och samtidigt passat på att visa upp mina fina hattar från La Maison Afrique. Det har blivit succé.

  Denna härliga berättelse känns som en bra avslutning på vår intervju, men innan vi tittar på varorna och tar lite kort måste jag ställa en sista fråga:

  – Vilken är din favorit i Fair Trade-sortimentet?

  Lena Maria ber att få fundera ett tag, men till slut är det ändå ett självklart val:

  – Den här fantastiska ponchon från Fair Monkey som jag har på mig. Den är både underbart fin och härlig att bära.

   

  Märta Jacobson

  2016-11-17