Exempel på engagemang

Fair Trade i KyrkanEnkoping vaskor varldsb

Många av er säljer redan idag hantverk och livsmedel som en del i ert internationella arbete. Vår vanligaste medlemskategori för församlingar är Fair Trade i… Flera församlingar runt om i Sverige bedriver även fullskaliga butiker och är då ofta medlemmar som Världsbutik, Fair Trade Shop eller också driver ett Fair Trade Café.

Här nedan hittar du fler exempel på församlingar som idag är medlemmar hos oss och som engagerar sig i arbetet för en mer rättvis handel.

Fair Trade i Kyrkan – som i Falun, Skillingaryd eller Säterbygden

Inom kategorin ”Fair Trade i kyrkan” kan församlingen ha en mindre plats att sälja hantverk och t.ex. choklad. Det kan handla om ett skåp, en bod eller en del av kyrkan, församlingshemmet där Fair Trade-varorna synliggörs.

VärldsbutikAmos_Arboga2

Det här är vår största medlemskategori. Världsbutikerna bedriver den klassiska formen av rättvis handel. Flera församlingar runt om i landet har valt att starta en fullskalig butik i form av en Världsbutik. En Världsbutik säljer Fair Trade-varor med max 20 % övrig försäljning, som exempelvis böcker, ekologiska produkter eller lokalt hantverk. Världsbutiken är en populär medlemskategori där flera upplever en gemenskap kring en samlingsplats för kyrkans volontärer och utomstående.

Världsbutik – som i Arboga, Gunnarsbyn, Jokkmokk och Södertälje församlingar

 Fair Trade Café

Hallongrottan Värnmo 2

Flera församlingar som är medlemmar hos oss har valt att driva ett Fair Trade Café. En kategori som växer för varje dag. Fler och fler konsumenter i Sverige blir mer och mer medvetna om hur kaffebönorna i vårt kaffe eller kanelen i våra bullar produceras. Att driva ett Fair Trade Café visar omtanke och solidaritet om de människor som producerat de varor vi fikar på. Nu kan ni som församling välkomna ortsborna in på en rättvis varm kopp choklad, te eller kaffe!

Fair Trade Café – som i Hallongrottan i Värnamo eller Prostgården i Skövde

Fair Trade Café är ett café som i största möjliga mån serverar Fair Trade fika och bakar med Fair Trade ingredienser så långt som det är möjligt. Det serveras uteslutande Fair Trade kaffe och te. Fair Trade Café har även försäljning av Fair Trade varor som kaffebönor och presentförpackningar med kaffe, te eller choklad.

Fair Trade Shoptrollhattan insida

Vill man satsa ännu mer kan församlingen välja att gå in i konceptet Fair Trade Shop som Trollhättans församling. Mer om Fair Trade Shop kan du läsa mer om under fliken till vänster. Fair Trade Shop är en profilbutik som följer ett framtaget enhetligt koncept gällande bl.a. inredning och grafisk profil. Det kan vara en egen butik eller avgränsad del av en butik med egen ekonomisk redovisning, och ska ha minst 85 % Fair Trade-varor. Fair Trade Shop delar också en gemensam hemsida: www.fairtradeshop.se

Fair Trade Shop i Trollhättan.